Otomatik Yüzey Blöf Sisteminden Flaş Buhar Elde Edilmesi
Kazanı terk eden buhar, arkasında toplam erimiş katı maddeleri (TDS) kazan suyuna bırakır. Bu durumda kazan suyu iletkenlik değeri yükselir. Yüksek TDS değeri ısı transfer yüzeylerinde birikerek ısı transferine engel olur.
Düşük TDS değeri su ve yakıt sarfiyatına neden olur.
Hassas blöf sistemi, buhar kalitesinin sürekliliği için çok önemlidir
YÜZEY BLÖF VE DİP BLÖF SİSTEMİ
Geçirmiş olduğu hazırlık evrelerine karşın kazan içindeki suyun doğru terbiye edilmesi sağlanamadığında, buhar üretimi neticesinde su içindeki çözünmeyen maddelerin (TDS) yoğunluğu artar. Böyle bir durumda belirlenen limitler aşıldığında kazan ve buhar hatları zarar görebilir. Bu zararlar ekipmanlar üzerinde arızalar oluşturabildiği gibi, buhar ile birlikte sürüklenip kondensin iletkenliğini artırarak enerji kaybına da yol açarlar. Buhar üretiminde kazanda ve buhar hatlarında oluşan bu maddeler (Genel olarak kalsiyum ve magnezyum tuzları), optimum TDS seviyesini sağlayabilmek amacıyla, kazandan çeşitli yollarla uzaklaştırılırlar. Bu işleme blöf denir.
Blöf işlemi iki farklı şekilde yapılır. Bunlar:
- Yüzey blöf işlemi
- Dip blöf işlemi
1 - Yüzey Blöf İşlemi:
İstenmeyen maddeler sıvı fazda; diğer ifade ile kazan dibine çökmemiş, su içinde erimiş şekilde ise; Yüzey Blöf Sistemi ile yüzeyden yapılan blöf işlemi sayesinde sistemden otomatik olarak tahliye edilirler.
1 adet İletkenlik Sensörü, 1 adet Transmitter, 1 adet Kontrol Vanası, 1 adet PID Kontrolör ve Kontrol Panosundan oluşmaktadır.
Talep halinde, ENERJİ GERİ KAZANIM SİSTEMİ için 1 adet Plakalı Isı Eşanjörü ve 1 adet Sirkülasyon Pompası da eklenebilir. İşletme şartlarına bağlı olarak, yatırım maliyetini çok kısa süre içinde amorti edebilmektedir.
Yüzey ve Dip Blöf İşlemlerinin Avantajları:
- Kazan emniyetinde ve verimliliğinde artış
- Otomatik blöf ile işçilikten tasarruf
- Her türlü buhar kazanı için uygunluk